NÁVRAT NA VSTUPNÍ STRÁNKU

>
LOKALITA KASÁRNA MÁ "NAŠLÁPNUTO" NA SLIBNOU PŘEMĚNU

Vloženo 26.01.2022
>
Nedávno se na stránkách Nového Města nad Metují objevila poměrně obsáhlá informace o vítězné studii řešení lokality "KASÁRNA".

Nutno říci, že to je podle mého názoru příklad, jak by mohly vypadat i jiné rozvojové akce v našem městě. Pomineme-li dlouhé diskuse o všem možném, které byly v průběhu přípravy konečného řešení, výsledek se zdá docela slibný. Zatím je to "jenom" studie, cesta k realizaci bude možná dlouhá, ale buďme optimisté. Škoda, že ve městě máme negativní příklad, jak by se to dělat nemělo v podobě nekonečného řešení (neřešení) území celého tzv. "Zlatého trojúhelníku". Tam se realizuje výstavba aniž bychom znali konečný cíl v podobě také nějaké "vítězné studie" pro celé území toho trojúhelníku. Škoda.

Ale zpět do kasáren. Co na tomto příkladu můžeme ocenit? Právě tu komplexnost toho řešení. A pokud se najdou brzy zájemci o realizaci výstavby, což u bytové výstavby je docela reálné, nebudeme možná čekat na výsledek nekonečně dlouho.
Měli jsme zde ve městě jednu firmu, která už prokázala, že tu výstavbu docela umí. Je to FATO, která už v našem městě výstavbu realizovala. Hned vedle kasáren. Uvidíme.

Je tu ovšem jedna věc, o které se chci zmínit. Je to řešení lokality na obrázku níže, kterou jsem označil do rámečku. Má tam být dle uvedené informace "občanská vybavenost" - dvě podlaží. A tady bych se velmi přimlouval, aby to bylo něco jako "kulturní dům", se společenským sálem potřebné velikosti a s potřebným zázemím včetně parkovacích míst při konání společenských a kulturních akcí. Kino ani po rekonstrukci nic takového nemůže nabídnout. A další vhodná příležitost pro vybudování takového zařízení v našem městě se jen tak v dohledné době nenabídne. Věřím, že i novoměstská veřejnost by to uvítala, kdyby se tu studii podařilo v tomto smyslu upravit a následně realizovat.
A nabízí se i propojení s vedlejším objektem "Pyramida", která dnes patří Kraji a škole.


>
Více o případu "Kasárna" zde:

Lokalita "KASÁRNA" - historie řešení
Jindřich Buchal.